Nedslag i verksamheten – Trollsjögården

2 02 2011

Klockan är 06.55 när jag går vandrar in på Trollsjögårdens äldreboende. Det är tidig morgon och lugnt i korridorerna. Runt det redan dukade bordet med mackor bredda åt de boende finns personalen som ska ta hand om mig idag och planerar för dagen.

Efter lite presentationer och nyfikna frågor på båda håll så är det full rulle. Väckning och uppstigning, gröt o medicin, påklädning, morgonbestyr, bäddning mm. Det är många som ska upp under morgonen och de flesta har svårt att komma upp själva. Trots många tekniska hjälpmedel inser jag att det är slitsamt och också påfrestande, Många har demens och inte alltid är så klara i knoppen. Men allt jobb görs med mycket värme, omtanke och respekt.

Under dryga timman är jag med om morgonrutinerna innan jag går iväg till ett möte med teamledarna. Där resoneras om den utökade resursen som nämnden beslutat om, vi pratar om boendeomsorg, kvalitet genom bra dagaktiviteter, datoruppkoppling med mera. Det är proffsiga teamledare som vet vad det handlade om.

Därefter en sväng upp på avdelningen igen. Lite mer rutiner innan jag fick chansen att sitta med i en diskussion om de kommande schemaförändringarna. Trots beslutet om mer resurser så blir det tuffa schema. EUs arbetstidsregler ställer till det lite, och delade turer är ett riktigt elände, men tyvärr svåra att undvika.

Eftermiddagen inleddes med att jag satt med på avdelningens omvårdnadsmöte där man pratade rutiner, utveckling av avdelningen, hur man på bästa sätt fördelade arbetet, såklart schemadiskussioner och en hel del annat. Givetvis var man också på detta mötet intresserad av att prata politik och resursfördelning med mig.

Sista timmarna gick jag runt i huset o prata med ”biljardgubbarna”, personal och boende jag mötte. Efter en lång och väldigt givande dag åkte jag hem.

Mina största intryck av dagen är de väldigt rara och engagerade tjejer/kvinnor som jobbar med våra äldre. De har ett slitit jobb, men bryr sig enormt och det ger såklart ett jättemervärde för de boende. Mina önskningar om att kunna erbjuda heltidsjobb för de som så vill för att få en dräglig lön. Samt ett schema som undviker delade turer, inser jag är svårt då alla samtidigt vill ha så många händer som möjligt när det behövs som mest, det vill säga morgon och kväll.

Tack för en trevlig och givande dag!

Annonser

Åtgärder

Information
%d bloggare gillar detta: