Ny nämnd och verksamhet

19 01 2011

Idag tar jag mig an en ny nämnd. Resan från Miljö- och Samhällsbyggnad till Vård- och Omsorg inleds på riktigt.

Det ska bli spännande att träffa min nya nämnd. Jag hoppas det är uppskattat från övriga ledamöter med mitt försök att få den mer öppen och nyfiken. Första steget har varit att ändra på nämndens arbetsgång. Jag kopierar det arbetssätt jag införde i MoS vilket innebär att vi inleder nämnden med genomgång av dagordningen och föredragningar. Först därefter har vi gruppmöten och formerar oss för att avslutningsvis genomföra ett formellt beslutsmöte där ärendena klubbas.

På detta vis vill jag få mer öppna diskussioner i nämnden med högt i tak utan att man först fått låsningar i de olika grupperna. Traditionellt brukar man tvingas göra beslutslåsningar i grupperna ofta baserat bara på gruppledarnas tyckande, kunskap och information.

Grupperna förresten, det blir ju ett äventyr i sig. Dels har vi min stora majoritetsgruppen bestående av S och M. Sedan finns det en liten grupp bestående av C, Fp och KD. Nästa ”grupp” på två personer består av V och Mp. Avslutningsvis har SD en egen liten grupp om två personer som får stå för sin egen, ofta udda människosyn. Vi får se hur oppositionen tänker formera sig framöver. Det finns i alla fall en mängd olika oppositionsparter att förhålla sig till. Dock utan något egentligt inflytande.

Fp:s företrädare har förresten aviserat att de inte tänker delta i besluten om målformuleringarna som är det kanske viktigaste instrumentet politiken har för att styra och följa upp verksamheten. Det verkar för mig lite underligt. Deltar de inte i beslutet finns ingen större anledning att de är med i arbetet med att ta fram målen kan tyckas. Tidigare har fd alliansen från och till valt att inte delta i budgetbesluten. Då vet jag faktiskt inte vad som kvarstår för att driva oppositionspolitik.

Annonser

Åtgärder

Information
%d bloggare gillar detta: