Älska de nya sopkärlen

12 08 2010

Det kom ett brev idag till mig från ”Flera villaägare till dom nya sopkärlen… ”

I brevet bifogas en artikel från Sjöbo där de tydligen nyligen lärt sig viss sopsortering och fått soptunnor med flera fack. Däremot har de problem med de vita fluglarverna och tycker att de som bestämt att man ska ha sådan sopsortering och hämtning med 14-dagars mellanrum inte gjort något bra.

På artikelkopian har man skrivit: ”Ref till nedanstående, det må äeven gälla på söder/väster i Eslöv! M.a.o. byt ut dom nya kärlen till dom gamla. Tidigare ett kärl med två fack i dag två kärl med åtta fack varav 6 i regel är tomma…”  slut citat.

Här i Eslöv och i Mellanskåne har vi länge varit duktiga. Sista åren delar vi soporna i brännbart och matrester. Den brännbara fraktionen återvinns och matresterna rötas och blir biogas samt kompost. I våras tog kommunerna tillsammans med Merab nästa steg och införde hushållsnära 8-fackssortering. En bra grej, och en fråga jag drivit. Nu kan var o en hemmavid på ett enkelt sätt sortera sina sopor så att varje fraktion används på bästa sätt i återvinningssystemen. Det är bra för naturen, det är bra för oss som producerar soporna och det är framför allt bra för kommande generationer. Under förutsättning att man bryr sig förstås.

Jag är övertygad att de flesta blir bättre på att sortera sina sopor när de kan göra det så nära hushållet som möjligt. Förut fick man dela upp soporna och ha dem stående i olika kärl tills man då o då begav sig till återvinningsstationerna. Jag har hört flera som med de nya kärlen säger, ”Äntligen har vi nu börjat sortera på allvar”.

Hämtningsintervallerna för de sopor som genererar fluglarver ändras inte. Fortfarande blir du av med matrester och larver var 14e dag. Hur man undviker fluglarver har jag redan förra året skrivit om här i min blogg. (läs här om intresse)

Skribentens egna ord om att det numera är sex av de åtta kärlen som är tomma gör mig däremot lite orolig. Det speglar tyvärr bara att han eller hon inte tar särskilt stort ansvar för natur, miljö och framtid. Man struntar tydligen helt i sorteringen och då blir det ju tyvärr som dom skrev, sex tomma fack. Fy på Er!

Själv ser jag fram emot när jag får mina dubbla kärl. Tyvärr hamnade min gata utanför försöksområdet, men till hösten/vintern är det sagt att alla ska vara med och det ser jag fram emot. Man behöver inte älska sopor, men man kan ju älska de nya kärlen med åtta fack. I alla fall om man bryr sig om miljön och vår framtid.

Annonser

Åtgärder

Information
%d bloggare gillar detta: