Vad tyckte man om stranden o torget?

2 08 2009

Så var det dags att redovisa min helt ovetenskapliga enkät här på sidan och lite kort en  del av de kommentarer som kommit in om sommarsanden på torget.

Hela 33 % tycker vi ska ha ett helt bilfritt centrum. Det är något som som jag inte tror på. Ett bilfritt centrum ger en död och ljudlös innerstad i ett centrum av Eslövs storlek, och skapar inte den karaktär av liv och handel som jag tror är ett måste för att få hit fler folk och shoppare. Man måste också i vissa lägen kunna komma nära sina butiker. Det handlar även om att få en vettig trafiklösning eftersom Eslöv har sin begränsning av järnvägen för att komma mellan Öst o Väst.

50% ville gärna se mer av annat än parkering på torget, att det var okej med strand och massor av sittplatser eller att man skulle bygga något permanent istället för parkering. Endast knappt var 5:e, (19%) tyckte att det var parkering och bilar det ska finnas på torget.

Jag tror faktiskt att min tanke för 8 år sedan, då jag lanserade frågan på allvar om att skippa bilparkering och fick en del kritik, främst av handlarna, har fått ett rejält fäste i eslövsbornas medvetande. Man inser idag att bilparkering finns det gott om i närheten, men man kan göra något trevligare på torget. Framför allt under den varmare perioden ska man absolut offra parkeringen till förmån för folkliv.

Här är en summering av de kommentarer som tjänstemännen fått in avseende just torget under de dagar de suttit här. Alla kommentarerna hittar du på Eslövs hemsida (http://www.eslov.se/arkiv/2009overgripandenyheter/vadtycktemedborgarnapatorget.11322.html). Där finns också mycket annat som man tyckte om Eslöv under dessa dagar samt svaren från förvaltningen.

 • Förslag på utescen, bra med bänkarna, fler papperskorgar, fler korta, tillfälliga arrangemang,
 • Man tyckte att Hässleholm har ett trevligt torg (som är fritt från bilar och har torghandel och servering)
 • ”Jag tycker det är superfint här, min pojke som är 2 år älskar att komma hit o leka in sanden”
 • ”Jag tycker om sanden, palmerna och allt det gröna, man behöver inte ha parkeringsplatser överallt”
 • ”Mycket fint”, ”Allt är fint, inget att klaga på”, tycker det blivit mycket bra” osv
 • ”Jag har inget negativt att säga om sommartorget, men det borde uppmärksammas mer med lite reklam”
 • ”Vi är nyinflyttade och mycket positiva till dels Eslöv och dels sommartorget, dialogen och bänkarna. När vi  flyttade in tyckte vi det var skräpigt här, men nu har det blivit bättre”
 • ”För lite skugga på torget”
 • ”Ska det vara sand så ska det vara rejält. Kanske lite vatten också, en damm eller liknande med karpar i”
 • ”Positivt med växtligheten. Det hade varit trevligt om det fanns ett café också”
 • ”Ett torg är en marknadsplats, det borde man väl behålla? Hade varit bra med några permanenta stånd med tak. En scen o lite bord vore också trevligt”
 • ”Har inte tänkt så mycket på sommartorget och stranden först, men nu när jag sitter här är det jättemysigt. Skulle haft lite vatten här också.”

Sen finns det såklart en del som är negativa också, men det vet ni som läser här redan, Men verkar faktiskt vara i minoritet av de som man pratade med på torget också.

Frågan är såklart – Vad händer nu?

För tillfället sitter vi i en situation med en dålig ekonomi och det finns annat som behöver prioriteras. Men jag ser gärna att man försöker lyfta torget ytterligare till den mötesplats som så många faktiskt önskar. Att politiken vågar ta beslutet om ett bilfritt torg, i alla fall under den varma perioden på året. Jag ser gärna också att man förmår bygga något mer permanent för att skapa ytterligare café, servering skugga och mötesplats. Och givetvis är vatten underbart. En vatteninstallation av något slag hade jag gärna önskat. Dialogen kommer att fortsätta, både med allmänheten och inom politiken. Sen ska vi se om, när o hur vi kan prioritera för att få ett ännu härligare centrum. För vi ska inte glömma bort att redan idag är det väldigt trevligt här i Eslövs centrum.

Annonser

Åtgärder

Information
%d bloggare gillar detta: