Fluglarver i soptunnan

27 07 2009

Så blev man plötsligt inblandad i denna veckans snackis också. Fluglarver i soptunnor. Skånskan ringde eftersom det inte gick att få tag i någon annan under semestertider. Och jo visst.. som ordförande i Miljö- och Samhällsbyggnad är min nämnd ansvarig för hushållssoporna i kommunen. Och jag har varit med i styrgruppen för att ta fram avfallsplanen Merab jobbar efter, som gäller för Eslöv, Höör och Hörby. I den är fastslaget att 14-dagarsintervall är det sätt vi jobbar med hushållstömningen.

Artikeln blev lite underlig. På förstasidan i papperstidningen skrivs det att ”Sophämtningen fortsätter att krångla”. Jag förstår inte den rubriksättningen. Det krånglar inte alls med någon sophämtning, bilarna kommer som de ska och tömmer som de ska. I artikeln kan man läsa det som om jag ska driva frågan om veckotömning. Så är det inte. Det är inte försvarbara kostnader för veckotömning i förhållande till problemet med larver.

Fluglarverna då? Själv har jag inga större problem med dem. Jag komposterar en hel del av det komposterbara avfallet, och resterande matavfall sorterar jag undan via papperspåsen som Merab delar ut gratis och lägger i tunnan. Är påsen fuktig blir det ibland dubbla påsar. Då o då kommer det lite larver i tunnan, men vid nästa tömning blir det en rejäl tvätt och sen funkar det igen.

Jag är däremot inte omedveten om larverna. Jag har sett några grannar ibland kämpar med jätteklumpar av vita larver, och jag håller med – det är jätteäckligt, men det är ju så naturen fungerar.

Vad kan då JAG göra åt andras larver? Först får man bestämma om det verkligen är ett problem stort nog att bry sig på. Jag har pratat med Merab och de har haft runt 10-talet påringningar om fluglarver i sommar (från TRE kommuner!). På miljöavdelningen i Eslöv finns det inga inkomna klagomål alls. Problemet verkar ganska litet, eller i alla fall inget som upprör särskilt många så mycket att de ringer om det. Jag tror faktiskt de flesta är kloka nog att hantera larverna när man fått dom i tunnan, och dessutom kommer ju larverna från de egna soporna.

Skulle politiken kunna göra något? Möjligen skulle vi kunna besluta om att ha veckotömning sommartid. Det skulle innebära att det under ca 3 månader ska tömmas dubbelt så ofta, dvs en ökning av antalet tömningarna med 20% över året. Eftersom extra sommartömning skulle innebära utökat behov av bilar och personal skulle denna ”lyx” för att slippa larver hos några komma att kosta ganska mycket. Inte då för att blir av med mer sopor, utan för att vissa ska slippa fluglarver då o då. Idag kostar det drygt 2600/år för tömning. Jag kan tänka mig att kostnaderna för den 20%-iga utökningen skulle bli ytterligare några hundralappar, dvs kanske runt 10% extra. För de med den mindre tunnan skulle %-ökningen bli större. Merabs VD tror att prisökningen blir ännu högre, men det har inte räknats på det.

Under flera år har jag haft dialog med Merab för att hålla nere prisökningarna och då tycker jag verkligen inte denna extra lyxtömning verkar vettig, inte heller för miljön med de extra transporterna enbart pga larver. Då ser jag heller att man lägger en slant på söndagsöppet på återvinningsstationerna för bättre service och mindre skräp i naturen.

Därför – var istället försiktig när ni slänger framför allt rått kött och fet fisk i tunnan. Bli  duktig på att knyta till påsen och använd eventuellt en extra påse. Packa soporna i tunnan så flugorna inte kommer åt. Prova att kompostera lite själv. Tvätta kärlet ordentligt efter tömning (det är ju din skit så det kan väl inte vars så farligt). Och som Göran Ekblad i Höör sa; ”frys in”. Det hörs som en dum lösning, men har man plats i frysen, långt till nästa tömning och dessutom problem med larver så.. varför inte?

Annonser

Åtgärder

Information

2 responses

29 07 2009
Tequila

Tycker du verkligen att eslövsborna / dina väljare är gnälliga – Tony!

På flera ställen på denna blogg har du påtalat eslövsbornas gnällighet… i olika sammanhang (bl.a. i ovan aktuell ”artikel”). Vad beror denna uppfattning på?
Beror den på att dessa ”gnälliga individer” inte tycker likadant som du i alla frågor? För din uppfattning om saker och ting är självklart rätt…
Tycker du inte själv att det är ett nedsättande sätt att betrakta dina väljare på?
Nä du Tony – du skulle kanske lära dig att se folks engagemang som något positivt – istället för att stämpla dem som ”gnälliga” – och därför inte värda att ta på allvar…

29 07 2009
Tony Hansson

Hej Tequila, och nej! Jag har aldrig någonstans sagt att eslövsbon är gnällig, tvärtom. Vi är ett trevligt och glatt släkte med framåtanda och en stor vilja. Din tolkning av gnälligheten får du själva stå för. Däremot finns det en handfull tråkiga, gnälliga webbtyckare som använder framför allt skånskans webbkommentarer till att gnälla på allt vad som händer o sker, och ofta där jag är inblandad. De inte bara gnäller o skäller utan ofta är de också både elaka och går till personangrepp på alla som inte tycker som de. Flera inlägg har också tagits bort av Skånskan för att de varit FÖR elaka.

De här ”gnällisarna” delar givetvis inte mina synpunkter, men de kommer aldrig eller ytterst sällan med egna idéer för att utveckla eller föra frågan framåt. De bygger sina kommentarer på att allt är bra som det är, och nya idéer det ska man såga på ett tråkigt sätt. Givetvis har de rätt till denna uppfattning, men jag har också rätt till min.

Att du försöka slå mynt över att jag beskriver ”mina väljare” på ett nedlåtande sätt det håller inte. Detta fåtal gnällisar är knappast mina väljare, det har dom gjort klart på flera sätt. Däremot lyssnar jag gärna på dom och alla andra i en öppen och rak dialog, Men de, liksom du står ju inte ens för vem de är och då är det varken lätt eller kul att ventilera synpunkter och diskutera.

Däremot uppskattar jag engagemang och idéer. Det bygger demokratin och politik på. Det är också därför jag försöker gå på de flesta öppna möten om planer och andra projekt som berör Eslöv. Jag hoppas jag inom kort också får se dig där! Omaskerad.
%d bloggare gillar detta: