Marieholms Räddningsvärn invigt

18 06 2009

Med tårta, grillad korv och trumpetfanfar invigdes nu ikväll Marieholms Räddningsvärn. I mer än 10 år har brandkåren levt ett tynande liv och ortsbor, byalag och brandmännen själva har gnällt, bönat och tjatat om att de ska få vara en del av den riktiga räddningstjänsten igen. Jag har vid flera tillfällen träffat byalaget och andra i den här frågan, men har aldrig lyckats få förutsättningarna för att på nytt väcka upp stationen igen. Har det inte varit försäkringsfrågor har det varit ekonomin eller något annat som spökat.

Sista året har jag dock lyckats prata räddningsvärn i förbundsdirektionen på Räddningstjänsten syd, och där har vi hittat öppningen som löste flera knutar.

Jag är glad att vi idag på nytt kunnat öppna upp brandstationen i Marieholm och med en lösning där alla känner sig nöjda och delaktiga. Jag tror också det är viktigt för bykänslan att man nu åter har en brandkår. Och främst så får nu de brandmän som kämpat så länge åter igen rycka ut för att hjälpa till vid olyckor o bränder där de har en chans att göra en sådan viktig insats för samhället.

Marieholms_brandvarn

– Räddningsvärn är en räddningskår där personal är frivilligt anställda och inte har kravet att kunna inställa sig på brandstationen vid larm. Man får då heller inte ersättning för beredskap utan endast vid larm. Tjänstepliktiga kan lämpliga personer mellan lägst arton och högst 65 vara. De som är uttagna tilltjänsteplikt i ett värn är skyldiga att delta i övning med räddningsvärnet under högst tjugo timmar årligen. Tjänsteplikten fullgörs på anmodan av räddningsledaren. –

Annonser

Åtgärder

Information
%d bloggare gillar detta: