Palmer och solstolar på torget i sommar

12 06 2009

Så var det då dags igen att försöka erbjuda eslövsborna ett inspirerande sommartorg. En inte allt för lätt utmaning har jag under flera år fått märka. Konkurrensen mellan bilar och bilparkering kontra en spännande mötesplats berör alla. Det är ju samtidigt bra för det visar att man bryr sig om sitt centrum.

På torget i Eslöv finns 60 parkeringsplatser varav 30 är borta under sommaren till förmån för människor. När vi i nämnden 2003 bestämde oss för att inleda försöken med mindre bilar på torget såg vi samtidigt till att skapa samtliga dessa 60 platser på kringliggande gator inom 200 meter från torget. Detta verkar alla redan ha glömt trots att de idag utnyttjas.

Totalt finns i en gångradie av 500 meter från Stora Torg 1784 parkeringsplatser. Just kring torget finns färre än 10 butiker, de flesta väldigt små o nischade och inga med skrymmande varor, det är viktigt att ha med när man funderar.

Inte många minns idag den kritik jag fick när nämnden beslutade att stänga av och bygga om Stora Torgs östra del såsom nu har skett. Däremot, du som har koll kan inte säga annat än att eslövsborna uppskattar den nu färdiga delen med de många och ofta välfyllda serveringarna när vädret så tillåter. Och även under andra delar av året så uppskattas omdaningen. Ingen skulle väl idag drömma om att vilja ha tillbaka gatan och de bilparkeringar som vi tog bort där?

Årets satsning är i linje med dels det tuffa ekonomiska läget, men också den önskan som finns om att utveckla torget till den mötesplats som Eslöv förtjänar. Tjänstemännen på förvaltningen fick uppgiften, och jag fick igår chansen att presentera den för Skånska Dagbladet efter nämnden (se artikel). I nämnden fanns det inga avvikande yttringar om att vi inte skulle förverkliga tjänstemannaförslaget oavsett partifärg.

Vi möblerar i sommar upp den avstänga ytan med bänkar och sittytor. Vi skärmar av den avstänga delen av torget från bilarna visuellt med hjälp av krukor med bambu. Vi tar bort de två p-platserna i östra delen så vi nu får ett mer sammanhängande torg från trappan till norra ändan av torget. Vi får en Pastavagn som tillsammans med den redan befintliga Kebabvagnen kan erbjuda sittplatser där man kan äta. Eventuellt får vi en frukt och grönsakshandlare på torget dagligen. Vi får ett 4×4 meter stort foto på marken där du kan leta upp ditt eget hus eller eget bostadsområde. Och sist men inte minst kontroversiellt: Vi skapar en visuell strand med hjälp av sand mitt på ytan. Här sätts ut några palmer och solstolar och sen låter vi eslövsborna fundera och diskutera. Ett djärvt grepp från tjänstemännen, men också ett bevis på att man vill göra något med Eslöv. Dessutom kommer tjänstemännen under vissa dagar att finnas i solstolarna för att diskutera med dig om centrums framtid.

Som vanligt blir det väl mest de tråkiga negativa kritikerna som kommer att gnälla. Säkert tycker en hel del också att det är lite spännande, kul och tankeväckande men tyvärr, som vanligt så hörs sällan dessa röster högt. Jag lär få personifiera kritiken.. men den uppgiften får man väl ta om man vill att det ska hända något i Eslöv. Gnällspikar har vi ju ganska många i Eslöv, men konstruktivt tänkande vill jag höra mer av!

Det finns ju en möjlighet att kommentera här så… är DU konstruktiv? Eller bara rösta!

Annonser

Åtgärder

Information
%d bloggare gillar detta: