Studenten i Eslöv

4 06 2009

Studenten i Eslöv är en trevlig tillställning och dessutom ett folknöje även för de som inte har någon man känner som går ut. Främst är det eslövsgrabbar och tjejer, men också en hel del från Hörby och Höör som går ut från Bergaskolan den traditionella torsdagskvällen i juni.

(inför 2012 års student måste jag påpeka att utsläppet är redan 16.00 så tiderna tidigareläggs med en timma. Jag såg att många varit här o kollat även i år 🙂 )

Och tradition är det; Utsläpp på Berga kl 17.00 där föräldrar, släkt och vänner möter upp utanför dörren. Det gäller att vara i tid för det är trångt och långt till p-platserna i närheten av skolan. Kom i tid är tipset.

På slaget 17.30 lämnar ett stort och omtumlande studenttåg Bergaskolan ledda av Hörby ungdomsorkester och i finalen finns Kulturskolans orkester. I det långa tåget traskar glädjestrålande, nybakade studenter med visslor, blommor, plakat och höga stämmor sjungande ”För vi har tagit studenten…”.  När studenterna lämnar Berga ska alla föräldrar, vänner och släktingar snabbt ta sig ner emot Trollsjön. Räkna med köer och trafikkaos. Ett tips kan faktiskt vara att parkera vid Trollsjön och gå fram och åter istället. Det går nästan lika fort.

Samtidigt har p-vakterna i Trollsjön fått radat upp de sista traktordragna vagnarna och jänkebilarna. Spänningen stiger i väntan på det anländande tåget. Sådär en tio över sex hör man så orkestern och visslorna och parken fylls av nu fottrötta, onyktra men glada och högljudda studenter.

Ett kort tal av någon rektor och ofta elevkårens ordförande, en snabb sång, hurra, hurra och sen ska alla leta upp sina fordon som ska ta dem hem till det fortsatta festandet. En lång karavan av amerikanare, cabbar, européer, traktorer, motorcyklar, cyklar, brandbilar och bilar med släpkärror drar ut i stan. Karavanen snurrar tutande, varv efter varv runt kring torget för att så småningom så där runt åttatiden glädja mor o far genom att köra hem studenterna så att gästerna äntligen kan få mat.

Jag tycker det är en härlig och trivsam tradition vi har här i Eslöv! Synd bara att man inte flyttar utgången till fredagen istället när föräldrarna lagt ner så mycket krut på att ordna festen. Nu har gästerna så bråttom hem eftersom det är arbete dagen efter. Det är svårt att förändra traditioner, men just denna delen kanske man borde fundera över.

Lycka till alla nybakade Eslövsstudenter! Imorgon är det en ny dag och nya utmaningar!

(Givetvis måste jag bjussa på lite kort också, även om kameramobilen inte är så kul)


Åtgärder

Information

Ett svar

4 06 2009
Britta Sethson

Det är helt underbart med vår och studenter. I Umeå börjades det med balen i kväll. Lite synd att det inte finns biljetter till alla som vill men de som verkligen vill är ju ute i god tid.

Nästa onsdag är det dags för utrusning från skolan med någon form av huvudbonad, sedan rundtur i stan på lastbilsflak och gråtande morsor som är alldeles för glada. sen blir det middagar med tjocka släkten och sen studenthippa hela natten.

Skönt att de kan glädja sig under firandet. Sen blir det inte lika roligt med arbetslöshet för var fjärde.

Men det är inget fel på att vara lyckligt över att äntligen få lämna ungdomsskolan och bestämma lite själv över livet.
%d bloggare gillar detta: